onsdag den 11. maj 2016

Aida Nour

Aida NourSuzzane fortæller:                                                          
”Som ung danser købte jeg mange dansevideo i Ægypten. Det var ikke altid, at videoen var i så god kvalitet eller havde det indhold, som jeg forventede. Sådan var det dengang. En af mine bedste video var med Aida Nour som helt ung danser. Hun var utrolig smuk . Jeg var helt fortryllet af hendes smukke smil og smukke danse, og det er jeg stadig.”

Dansekarriere                                                                   
Aida Nour begyndte allerede sin danse karriere som fjortenårig ved at danse i en gruppe med folkloredanse i sin hjemby Alexandria i Ægypten. Hun fortsatte med at danse i Cairo i Mahmouds Redas dansegruppe. Fordi hun dansede folkloristiske danse, fik hun støtte fra sin familie. Aida Nour var og er den eneste der udøver kunst i sin familie. I 1981 forlod hun Reda dansegruppen, og skiftede genre fra at danse i det folkloristiske ensemble arbejde til at danse som solist med orientalsk dans / mavedans. Dette var ikke kun for at fremme sin karriere, men også for at udvikle sin kærlighed til dans og udforske de udtryksfulde og kommunikative muligheder, som der er i den orientalske danseform. Hun var også tiltrukket af den umiddelbare feedback og kommunikationen med publikum.

Struktur i dansen                                                                   
 Hvis man spørger Aida Nour, om hvordan hun arbejder med sin musik til sine danse, vil man få følgende at vide. Aida har en umiddelbar reaktion på en sang eller et musikstykke, og hvis hun kan lide den eller det, så bliver det brugt. Aida Nour har altid foretrukket at improvisere, når hun har danset orientalsk dans / mavedans på en scene. Men derimod når hun underviser en større gruppe, underviser hun med en koreografi, netop for at kunne strukturere sin undervisning og sit undervisningsmateriale. Her benytter hun sig af sine erfaringer med dansetræning og struktur fra sin tid som folkloredanser, og det har medvirket til, at hun er en god underviser.Man skal bare danse                                                        
Aida Nour elsker at improvisere. Hun giver klart udtryk for, at hvis en danser har meget god teknik og et godt øre for musik, så skal hun "bare danse." Aida mener, at orientalsk dans handler om en kvinders kvindelighed. Fordi hver kvinde har sine helt egne følelser og fornemmelser, vil hver kvinde have sit eget unikke udtryk. Det skal være et udtryk, der kommer fra hjertet.

Enhver har sin egen stil                                              
Aida er åben og byder ” ikke ægyptere” velkommen til at studere orientalsk dans. Aida har rejst i mange lande verden over for at undervise i dansen fra Ægypten. Hun har gennem mange år oplevet at ikke ægyptiske kvinder fra hele verden udviser stor interesse for at lære dansen og dens kultur. Det er kvinder, der har følelser for dansen og dens musik.  Aida mener, at den ægyptiske dans gør kvinder feminine.  Det bekymrer ikke Aida Nour, at der er forskellige regionale stilarter af orientalsk dans rundt om i verden. Hun mener, at hver danser har og skal have sin egen individuelle stil.

Aida Nour i dag                                                            
Aida Nour har en voksen søn på 35 år.  Hun har været en meget elsket og populær solo danser i mange af Cairos berømte fem- stjernede hoteller og natklubber. Hun har medvirket som danser i 1991 i filmen 'Nesaa' Sa'aleek'. I dag har Aida Nour stadig travlt med at undervise orientalsk dans verden over udover, at hun også designer og fremstiller dansekostumer.


Kilde: Lynette Harris fra Gilded Serpent

Ingen kommentarer:

Send en kommentar