søndag den 13. februar 2011

Arabisk musik

Den arabiske musik er meget kompliceret sammenlignet med den vestlige musik. Musikken har som al anden musik en grundrytme, som holder takten, og som er det styrende for hele musikkens sammensætning. I den arabiske musikverden findes der mindst 110 grundrytmer sammenlignet med den vestlige musik, der har 18 grundrytmer.
Mange af de arabiske grundrytmer har sin oprindelse fra forskellige steder i den arabiske verden. De har en historie, et tilhørsforhold til en bestemt folkegruppe.  F.eks. Stammer saidi-grundrytmen fra saidifolket (Luxor området i Ægypten), fellahin-grundrytmen  fra Fellahinfolket ..osv…
Til f.eks. saidi musik med saidigrundrytmen hører bestemte musikinstrumenter (f.eks. en mizmar) og en bestemt måde og stil at fremføre musikken på. Til saidimusik hører bestemte dansetrin, bevægelser, beklædning, stemning og følelser fra saidifolket. Således er det med arabiske grundrytmer i den folkloristiske, den klassiske og spirituelle musikstil. 
Mange af de landlige grundrytmer bruges i dag sammen med andre grundrytmer og i musikstykker med andre musikinstrumenter end den oprindelige form. Derfor kan man  f.eks. høre saidimusik i dag i en mere lettere musikstil end den oprindelige form, som var mere tung, jordforbundet og landlig. Det er bl.a. i saidimusik, der er tradition for, at  man danser med stok.
Saidigrundrytmen er en af de 14 grundrytmer, som hører under kategorien baladi. Men hvad er baladi ?
Det er mere omfattende end følgende, men kan kort forklares således. Baladi har mange betydninger bl.a. landligt, mit land, hjemligt. Baladi symbolisere glæde og eller intense følelser på et socialt folkeligt plan…..
Baladi er blues for det arabiske folks, som blues var for det negrene i USA.  Når man danser baladi, er det med budskab om glæde og en udadvendthed. En dans for det jævne folk. Man er social. Bevægelserne er enkle og mindre komplicerede - dansen er for alle. Alle uanset alder skal have mulighed for at deltage i dansen. Ved familiefester, bryllup, og andre festlige begivenheder spilles musik med baladi grundrytmer, både børn, unge, voksne og ældre kan danse med. Er man en danser, der er arrangeret til at underholde, indgår der mere avanverede bevægelser i dansen, og gerne med brug af fingercymbaler for at glæde folk på kunstnerisk vis.
 

Nogle mener, at når man danser baladi, skal man have hel dragt på - ingen bar mave, fordi baladi stammer fra det landlige folk, der medbragte deres musik og dertilhørende bevægelser til storbyen Cairo. Det er sandt nok, men jeg mener ikke at det er tidsvarende.
Jeg mener, at når man i dag danser baladi, er det fordi musikken spilles med baladi grundrytmer. Man er samtidigt også nød til at lytte til instrumenteringen, altså hvilke musikinstrumenter, der bruges i musikken.
I dag er det ofte svært at klassificere musikken - dens musikstil, da de forskellige stilarter fra tidligere tid mikses. Da jeg startede med at danse var det meget lettere at skelne mellem folklore, klassisk, spirituel og cabaret stil. Cabaret stilen med musik og dans opstod i 1940´erne i forbindelse med dansen for alvor blev populær på en scene og i musicalfilm. Cabaret stilen med perler, pailletter, glitter og glamour er den mest populære stil i vestlige lande. Det er den stil man bedst forstår.
Musikken i cabaret dansestil kaldes i dag ofte for baladi, når musikken er glædelig og let og spilles med baladi grundrytmer.
Nogle har - set ud fra det synspunkt - i mange år op til i dag brugt ordet baladi ved dans med 2 delt kostume (bar mave), dans med slør, selv sko med høje hæle benyttes til baladimusik i den lette friske genre. Jeg tror, det er en baladi trend, der stammer fra Libanon, der kom for at blive.

Det vigtigste er, at man som danser helhjertet tænker på dansebevægelserne med musikken som udgangspunkt og ikke omvendt. En flot sammensætning af dansebevægelser ” en koreografi” bliver til en teknisk dans, hvis det er bevægelserne, der er grundlaget for dansen.
Jeg mener, det er musikken, der er guide for bevægelserne. Musikken har struktur og visse regler, som man som danser skal være bevidst om. Musikken udtrykker stemninger og følelser…...som vi som danser skal formidle med vores personlighed. Jeg opfatter kroppen og sjælen som et visuelt musikinstrument.

”Man kan høre musik uden at danse,
 der stimulerer alle sanser op til et guddommeligt plan…….
 men det er svært at opnå samme følelsesmæssige billeder
 når man danser uden musik….”

2 kommentarer:

  1. Hej Suzzane, det var en meget brugbar tekst for mig at læse, i mit forsøg på at blive mere klog på grundrytmerne. Har du evt også lavet et blogspot om, hvordan man kan identificere dem i lyden? Altså masmoudi, stor masmoudi, lange masmoudi osv 😊 knus fra Helene

    SvarSlet
  2. Hov, det er Helene fra lørdagsholdet 😁

    SvarSlet