lørdag den 12. september 2015


RedagruppenEt historisk familie foretagende
Når vi taler om dans og dansens kulturhistorie i Ægypten gennem de sidste halvtreds år, kan vi ikke komme udenom Reda gruppen. Reda dansegruppen havde en enorm indflydelse på den kunstneriske, sociale og kulturelle udvikling i Ægypten.
Reda gruppen startede som et familie foretagende. Mahmoud Reda og Farida Fahmy, som havde hovedrollen som dansepar i dansegruppen, blev bragt sammen gennem ægteskab i familien, og på grund af deres fælles interesse for den ægyptiske dans, tradition og kultur. Mahmoud Reda blev gift med Farida Fahmy´s søster ” Nadeeda”. Tre år senere blev familie sammenholdet yderligere styrket, da Farida Fahmy blev gift med Mahmoud Reda´s storebror Ali Reda.Ambitioner med succes
Mahmoud Reda´s ambitioner om at præsentere en ny genre af dans, og Farida Fahmy´s stærke ønske om at danse, var drivkraften i dansegruppen og den kunstneriske virksomhed, som var innovativ og en stor succes.  Mahmoud Reda havde hovedrollen som danser i gruppen indtil 1972. Udover dette, underviste han alle dansere, han koreograferede og instruerede alle dansere i gruppens sceneoptræden. Med sine banebrydende koreografier, skabte han en genre af dans, der omfavnede mange stilarter i Ægypten. Farida Fahmy havde hovedrollen som danser i gruppen i 25 år. Hun var desuden en rollemodel for de rekrutterede dansere i gruppen. Farida Fahmy var i alle ægypternes hjerter bl.a. på grund af hendes ynde, elegance og stil.


Mahmoud Reda
I Cairo i 1930 blev Mahmoud Reda født i en stor familie i middelklassen. Hans far var en forfatter og overbibliotekar på Universitet i Cairo. Mahmoud Reda´s far og mor opdragede familien til både at fordybe sig i deres kulturarv og til at være i takt med den modernisme, der var i Ægypten på det tidspunkt. De var en familie, der var dygtige til både atletik og musik. Det miljø, som Mahmoud Reda blev opdraget i, medvirkende til at fremme hans kunstneriske talenter; fysiske præstationer og hans evner som danser. Han repræsenterede bl.a. Ægypten med gymnastik ved OL i Helsinki i 1952,


Ali Reda
Mahmoud Reda´s afdøde bror Ali Reda blev i en tidlig alder en erfaren mand i show business verdenen.  I en alder af 16 år vandt han præmier i ballroomdans ved begivenheder og konkurrencer, der var populære på det tidspunkt. Han udmærkede sig også i danse som swing og jitterbug. Senere blev hans karriere ved filmen. I de formative år i Reda gruppen, fungerede han som kunstnerisk rådgiver, og han tog sig af alle administrative og ledelsesmæssige problemer. Ali Reda instruerede to spillefilm i genren musikalsk komedie for Reda dansegruppen. Disse film betragtes som hjørnestene i biografens historie, og bliver derfor vist på tv op til i dag i Ægypten.


Ali Ismail
Ali Reda tidligere erfaring i show business, og hans stærke personlighed blev vigtige faktorer i forbindelse med dansegruppens succesfulde udvikling.  En af hans vigtige beslutninger var at tilføre dansegruppen en innovativ og yderst tiltalende musik kreeret af daværende komponist og musiker Ali Ismail. Ali Ismail blandede vestlige musikinstrumenter med traditionelle ægyptiske musikinstrumenter, og præsenterede på den måde den traditionelle musik i Ægypten med nye og friske udtryk. Ali Ismail var et vigtigt aktiv for Redagruppen, og han blev hurtigt en berømt komponist i hele Ægypten. Hans kompositioner har inspireret mange generationer af ægyptiske musikere til at følge i hans fodspor.


Farida Fahmy
Hassan Fahmy, Farida far, var professor i industriel ingeniørvirksomhed på Universitet i Cairo. Han var en ualmindelig frisindet mand, der sammen med sin kone, opmuntrede og troede på sine døtres evner indenfor kunst og sport. Han modstod de hævede øjenbryn i akademiske kredse og direkte kritik af de ældste i familien, da han tillod sin datter at blive en professionel danser. Således spillede han en vigtig rolle i at give en høj status til en professionel danser på et tidspunkt, hvor det blev anset for at være et berygtet erhverv. Den moralske opbakning som Farida Fahmy fik af sin far, var med til at lovliggøre, at Farida kunne praktisere sin dansekarriere. Det var ganske ekstraordinært. Det var utvivlsomt Farida´s far – Hassan Fahmy´s karismatiske personlighed, hans sociale status, såvel som hans tolerante synspunkter, der havde en stor indflydelse på offentlighedens opfattelse af Farida´s bestræbelser i forhold til sit karrierevalg som danser.


Nadeeda og Khadiga Fahmy
Farida´s søster  Nadeeda Fahmy havde et sart helbred siden barndommen og havde derfor valgt at udtrykke sine kunstneriske evner indenfor kunstmaleri. Nadeeda inspirerede og opmuntrede Mahmoud Reda at forfølge sine kunstneriske ambitioner, og designede kostumer til dansegruppen shows i starten, som var så nyskabende, at de i dag stadig kopieres af andre. Efter Nadeeda´s alt for tidlige død, blev berømte ægyptiske kunstnere bestilt til at designe kostumer til Reda dansegruppen. I midten af 1970'erne, begyndte Farida Fahmy selv at designe kostumer til en række nye produktioner. Farida´s mor Khadiga Fahmy hjalp med at sikre gennemførelsen af stil og design af de nye kostumer, og senere da det lykkedes dem at skabe en afdeling for design af kostumer og tilbehør til dansegruppen, fungerede Khadiga Fahmy også som chaperone for de kvindelige dansere.


International berømmelse
Medstifterne i Reda gruppen samlede alle deres midler, og med et lille budget blev uropførelsen i Redagruppen præsenteret i 1959. Gruppen bestod på det tidspunkt af seks kvindelige dansere, seks mandlige dansere og tolv musikere. I 1961blev Redagruppen placeret i et regi i Kulturministeriet. Ved midten af 1970'erne omfattede Redagruppen halvandet Hundrede medlemmer, herunder dansere, musikere og kostume og scene teknikere. Repertoiret i gruppen omfattede mere end halvandet hundrede danse, fra duetter til tre teaterdanse med dramaer med mere end tredive dansere på scenen på én gang. Reda dansegruppen opnåede stor berømmelse i Ægypten og besøgte mere end halvtreds lande. Redagruppen havde danseforestillinger i Ægypten samt i prestigefyldte teatre i udlandet som The Royal Albert Hall i London, Carnegie Hall i New York, Congress Hall i Berlin, Olympia Theater i Paris, Stanislavsky Theater i Moskva, Theatro De La Zarzula i Madrid og andre. Reda dansegruppen vandt også priser ved Folkefestival i lande som Østrig, Rusland, England, Tyrkiet, og Belgien, blandt andre. De vigtigste kunstnere, Farida Fahmy, Mahmoud Reda, Ali Reda og Ali Ismail fik ordener af kong Hussein af Jordan i 1965, præsident Gamal Abdel Nasser i 1967 for ydelser til staten gennem kunst, og af præsident Burguiba Tunis i 1973.


Regeringens bureaukrati og følge virkninger.
Reda dansegruppen var den første dansegruppe i Ægypten. Det gav andre ideer til at skabe folkedansergrupper i provinserne, på universiteter og på skoler i hele Egypten. Desværre eksisterer Reda Dansegruppen kun ved navnet. Farida ophørte med sin danse karriere i 1983 og fortsatte sine akademiske studier  M.A.  ( Master of Arts degree in Dance Ethnology from The University of California at Los Angeles). Regeringens bureaukrati, der tidligere havde skabt mange forhindringer med at forpurre den videre kunstneriske videreudvikling satte Mahmoud Reda på pension i 1990. Reda Dansegruppen blev efterfølgende efterladt i hænderne på medlemmer i Dansegruppen, der hverken havde drive, talent eller kunstneriske evner.
Alle lærere og koreografer, der er opstået efter Mahmoud Reda´s tid som leder, samt fra andre dansegrupper, har ikke udført bemærkelsesværdige nyskabelser til dato. Deres værker er med et repertoire, der foreviger Redastilen, teknik og undervisningsmetoder.
Reda Dansegruppen havde drive, talent, kunstnerisk kreativitet og nytænkning, som var en rig kilde for alle, og især for lærere og koreografer i Ægypten.  I dag er det Mahmoud Reda og Farida Fahmy, der forbliver i den kollektive erindring om ægypternes nationale dansegruppe.  Erindringer og minder fyldt med nostalgi, beundring og stolthed.

INFO
Foto til denne artikel er specielt leveret af Farida Fahmy og Keti Sharif og må kun benyttes i forbindelse med denne artikel.

Artiklen er skrevet af Farida Fahmy i 2008 og er med hendes tilladelse oversat af Suzzane Sofia Potempa

Ønsker du at vide mere om Farida Fahmy og Redagruppen kan jeg absolut anbefale dokumentarfilmen på DVD: ” Farida - en dokumentarfilm om Farida Fahmy´s liv.”
Filmen koster 27 dollar + porto og kan købes på www.faridafahmy.com
Filmen er produceret i 2011 af Keti Sharif i Cairo, Ægypten. Dokumentarfilmen har personlige interviews med Farida og med Mahamoud Reda i hans ikoniske Kasr el Nil Studie, inkl. sjældne optagelser og billeder fra deres personlige gallerier. I filmen fortæller Farida Fahmy og Mahmoud Reda om deres oplevelser, om forskellige dansestile og om den spændende historie om Reda gruppen fra de tidlige dage af udvikling og research til optræden i teatret, på scenen og på film.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar