lørdag den 8. august 2015

Fifi Abdo

Fifi går aldrig af mode
Fifi Abdo er en danser i Ægypten, som jeg beundrer dybt og inderligt. I min verden går hun aldrig af mode, uanset at hun er en danser fra Ægyptens post klassiske tidsperiode (1960 – 1989). Hun havde sin helt egen stil, sin helt egen personlighed, en dygtighed der stadig forbløffer, en shimmy Queen, hun var modig med en stærk udstråling og med en usædvanlig kvindelig styrke. Folket i Ægypten elsker hende stadig. Fifi Abdo var fyldt med overraskelser i sin dans. En af Fifi´s specialiteter kunne være, at hun gik eller dansede ud på sidelinen af sin dansescene, og løb ind til midten af scenen for at lande flot i spagat. Her hyggede hun sig siddende på dansegulvet med skulderryst og en stor portion charme. At hun gik i spagat kunne gentage sig flere gange lige efter hinanden. 
Dét man bl.a. kan lære om ved at se Fifi på video eller på youtube er hendes lethed i dansen trods tyng-de, hendes afslappede stil, der styrer både musikere og publikum og om Fifi´s danseglæde og nærvær. Hun var en stor entertainer. Fifi´s udstråling var i topklasse, også da hun var ny og ung i dansen.

Følgende er kilde fra Francesca Sullivan, som lavede et interview med Fifi Abdo og artiklen ” A Legend In Her Own Right, Insight Magazine, september år 2000.


Fifi´s barndom
Fifi Abdo skjuler sin alder, måske blev hun født i 1952. Hun voksede op udenfor Cairo med navnet Atiat i en stor familie med mere end 12 søskende, hvoraf halvdelen af sø-skende var fra hendes fars tidligere ægteskab. Det var på det tidspunkt, hvor de store dansere som Samia Gamal, Naima Akef og Tahia Carioca altid var på TV og i biografen. Fifi ´s mor tog hende med i biografen. Fifi kunne ikke sidde stille. Hun rejste sig op for at danse med under filmen. Hendes favorit dansere var Tahia Carioca og Naima Akef. Senere i livet blev Fifi blev særdeles gode venner med Tahia Carioca.

Det var absolut min skæbne
Fifi vidste, at hun ønskede at danse og at det var hendes kald i livet. "Min beslutning om at blive en dan-ser var Allahs (Guds) valg. Det var absolut min skæbne. Jeg havde en gave, og vidste det i en meget tidlig alder, jeg ønskede at optræde med dans - jeg skulle være Fifi Abdo.”  Da Fifi var 12 år løb hun hjemmefra med en lokal folkloregruppe. Der gik nogle måneder indtil hendes familie endelig gav efter, og tillod hende at danse. Da Fifi var 13 år dansede hun ved bryllupper i de omkringlig-gende landsbyer. Hendes forældre beskyttede hende, hentede og bragte hende ved hver optræden. Pengene Fifi tjente var en stor hjælp i den store familie.  Da Fifi var 14 år, blev hun tvunget ind et arrangeret ægteskab. Dette stoppede ikke hendes dansekarriere, da ægteskabet ikke varede længe. Fifi blev endnu mere smuk med alderen. Hun begyndte at arbejde i 5-stjernede hoteller og natklubber, Fifi`s popularitet som danser voksede, selv om det var en tid hvor mavedansen ikke var så populær. Det varede ikke længe, før hun fik flere jobs.Masser af succes
Da Fifi var i 20`erne optrådte hun solo sammen med et stort live-orkester. Disse shows var en stor attraktion - en kæmpe succes. Mange rige fra Saudi Arabien og fra Kuwait tog på ferie i Ægypten for at opleve Fifi Abdo og hendes orke-ster.  Fifi arbejdede også på scenen i teateret med dans, sang og skuespil.  Fifi medvirkede i 13 film i 1990'erne, men filmkulturen havde ændret sig. Det var ikke længere så populært som tidligere at lave film om eller med dansere. Senere fik Fifi stor succes ved filmen ved at medvirke i sæbeoperaer, som var en meget populær genre i Ægypten.
Fifi var en naturlig danser. "Ingen danselærer har nogensinde lærte mig et trin. Alle mine bevægelser kommer indefra" fortalte Fifi. Hun tog dansen til sig og gjorde den til sin egen. Fifi havde sin helt egen karakteristiske stil af bevægelser. At danse med en stok? Ingen kunne det være bedre end Fifi. At danse baladi? Fifi var den mest unikke baladi danser.

Selvlærd på alle måder
Fifi var selvlært på alle måder; hun startede meget ung, og hun gik aldrig i skole. Hun lærte sig selv at læse og skrive, og også at tale engelsk som en hjælp til hendes dansekarriere i udlandet. Fifi var selv gjort. Hun var en særdeles god forretningskvinde (hun havde aldrig mindre end 6 managers ad gangen). Hun var fast besluttet på at blive en succes, og det blev hun. Fifi´s beslutsomhed og benægtelse i af at gøre, hvad en kvinde forventes at gøre i et arabisk land, bør automatisk give anledning til beun-dring og respekt. Folk respekterer stadigt Fifi for at være en stærk kvinde, business minded samt en forbløffende kunstner.
Fifi var en entertainer. Hun socialiserede sig altid med sit publikum. Originalitet var nøglen i hendes shows. I en af hendes mere berøm-te danse sketch, danser hun med en vandpibe (Fifi var den første danser, der fandt på at danse shisha dance). Et eksempel kan ses på youtube - https://www.youtube.com/watch?v=Oj8mqgZblBY

En bølge af fundamentalisme
At være kendt for at danse meget flirtende gav en konflikt i Ægypten. Den tid hvor Fifi blev en danser var ikke den letteste. I begyndelsen af 1970'erne var der en bølge af isla-misk fundamentalisme i Ægypten. Dette skete på grund af forholdene og krig med Israel. Inden da havde Ægypten en lidt mere afslappet tilgang til religion og dans. Fifi Abdo hævdede, at dansen i den tid var populær i Ægypten som nogensinde. Grunden til at natklubber ikke var så populære, som de plejede at være, var fordi de ansatte dansere, som publikum ikke nød eller ønskede at se, som f.eks. udenlandske dansere, der manglede en reel forståelse af dansen. Fifi havde aldrig problemer med at få publikum til sine shows. Men bølgen af islamiske fundamentalister mente at dansen var haram (imod Allahs vilje). Og I 1977 blev 12 ud af 14 natklubber angrebet i Pyramide Street. De blev brændt ned af islamiske eks-tremister.

Fifi under angreb
I 1997 slog ekstremisterne ned på Fifi. I Ramadan måneden, en tid, hvor muslimer faster og giver penge og hjælp til de fattige, kendt som en Iftar. Det betragtes som en god gerning at give Iftar til de fattige, undtagen når velgørenhed kommer fra folk som Fifi Abdo. Fifi havde givet et betydeligt stor donation til de fattige. Men nogle religiøse ledere protesterede med argumentet, at "hendes adfærd rystede grundlaget i islam, og at hendes Iftar var urent." De prædikede til befolkningen, at acceptere Iftar eller velgørenhed fra en mavedanser var en synd (trods fattige og sultende). Dette udløste en massiv debat i Ægypten. Heldig-vis var Fifi den stærke kvinde, hun tog sig ikke af kritikken. Hun var vant til offentlig kritik efter at have arbejdet som danser i mange år.
Fifi var altid i nyhederne på grund af konfrontationer med politiet. I 1992 blev hun beskyldt for at slå en politibetjent i ansigtet, da han forsøgte at give hende en bøde for hastighedsovertrædelser. Fifi forlod aldrig sit hjem uden sine vagter. Fifi var bevidst om, at omtale i medier gavnede hendes karriere.


En af de rigeste kvinder
Uanset alle disse vanskeligheder var Fifi er en af de rigeste kvinder i Ægypten. Hun tjente ca. 200.000 £ i år 2000. Da hun var på højden i sin karriere, kunne hun tjene 660.000 £ (ægyptiske pund). Fifi investerede sin indtjening i sin dans. Hun købte kostumer, hun sørgede for at have det bedste orkester og de bedste managers. Hun ejede mere end 5.000 kostumer, flere dyre biler og to meget flotte lejligheder ved Nilen. Det var storslåede præstationer af en person med en så dårlig social baggrund.
Fifi Abdo har været gift fem gange. I 1985 blev hun gift med sin nuvæ-rende mand, en palæstinensisk forretningsmand. Hun har tre døtre. Den ældste er gift. Den anden boe-de hjemme, og den yngste der var 10 år gammel (i år 2000) blev adop-teret. Det yngste barn blev først adopteret af Tahia Carioca. Men Tahia døde, da barnet var en baby og Fifi adopterede hende. Fifi og Tahia Carioca var som tidligere nævnt særdeles gode venner. Fifi beundrede Tahia.

Der er kun én Fifi Abdo
Fifi Abdo ophørte med at optræde med dans i 2004. Fifi har haft en stor indflydelse på dansens udvik-ling. Når man spurgte Fifi, hvordan hun følte det, da utallige dansere imiterede og kopierede hendes dans og stil, svarede hun "De gør det, fordi de elsker mig. Jeg er en skole i mig selv. Folk ser på mig for at lære. ... De forsøger deres bedste for at efterligne mig, men der kan kun være én Fifi Abdo." Hvor er det rigtigt, fordi Fifi Abdos dans handlede om originalitet. Hun var folkets danser. Hun dansede med stor lethed smukt, flydende og fortryllende. Det er der mange, der gør - også i dag, men der er stadig kun én Fifi Abdo.

Fifi Abo staves også Fifi Abdou

Artiklen er skrevet af Suzzane Sofia Potempa. Kilde: Francesca Sullivan, som lavede et interview med Fifi Abdo og artiklen ” A Legend In Her Own Right, Insight Magazine, september år 2000.


Foto er fra CD omslag

Ingen kommentarer:

Send en kommentar